:: دوره 9، شماره 4 - ( مهر و آبان 1399 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 40-31 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی آموزش شیوه‌های حل مسأله گروهی بر اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان
سحر حیات بخش ، غلامحسین انتصار فومنی ، مسعود حجازی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان ، ghfoumany@yahoo.com
چکیده:   (2072 مشاهده)
مقدمه : یادگیری حل مسأله به کسب دانش و مهارت تازه منجر می شود. یکی از عواملی که می تواند  در اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان موثر باشد،آموزش شیوه های حل مسأله گروهی می باشد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش شیوه های حل مسأله گروهی در اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر مدارس دولتی مقطع متوسطه انجام شد.
روش:  پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه دهم شهر زنجان در سال تحصیلی 98-97  به تعداد 771 نفر بودند که از بین 183 نفری که نمره پایین تر از نمره برش  داشتند(خودکارآمدی تحصیلی،96 و اخلاق تحصیلی  32) ،  نمونه ای به حجم 40 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده به روش قرعه کشی در 2 گروه (آزمون و کنترل) قرار گرفتند.برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه‌های "اخلاق تحصیلی" (academic ethics) و "خودکارآمدی تحصیلی" (academic self-efficacy)استفاده شد. گروه آزمون به مدت 8 جلسه 45 دقیقه‌ای تحت مداخله آموزش شیوه های حل مسأله گروهی قرار گرفتند درحالی‌که در طول این مدت گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای را دریافت نکردند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تفاوت معنادار آماری را در میانگین نمره اخلاق تحصیلی بین دو گروه آزمون و کنترل نشان داد به طوری که گروه آزمون به نسبت از نمره اخلاق تحصیلی بالاتری برخوردار بودند(001/0). همچنین نتایج  نشان داد تفاوت معنادار آماری را در میانگین نمره خودکارآمدی تحصیلی بین دو گروه آزمون و کنترل نشان داد به طوری که گروه آزمون به نسبت از نمره خودکارآمدی تحصیلی بالاتری برخوردار بودند (001/0).
نتیجه گیری:  آموزش شیوه های حل مسأله گروهی موجب افزایش اخلاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی در دانش‌آموزان می شود. بنابراین دبیران، روانشناسان و متخصصین حوزه تعلیم و تربیت می توانند از این روش در جهت ارتقای اخلاق و خودکارآمدی تحصیلی استفاده نمایند.
 
واژه‌های کلیدی: آموزش حل مسأله گروهی، اخلاق تحصیلی، خودکارآمدی، دانش آموزان دختر
متن کامل [PDF 281 kb]   (912 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی-کمی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( مهر و آبان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها