بررسی ارتباط عوامل مؤثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان نخستزا
|
فاطمه حسینی ، علی اکبر راسخی ، می نور لمیعیان |
دانشگاه تربیت مدرس ، rasekhi@modares.ac.ir |
|
چکیده: (3106 مشاهده) |
مقدمه: تغذیۀ انحصاری به معنی تغذیه شیرخوار فقط با شیر مادر و بدون دریافت مایع و مواد غذایی جامد است. امروزه شیردهی انحصاری به عنوان یک راهبرد اساسی در تأمین رشد و بقای کودک مورد توجه است. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مؤثر بر تغذیۀ انحصاری با شیر مادر در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران است.
روش کار: در این مطالعه تحلیلی، نمونهای از زنان نخستزای واقع در سنین باروری و دارای کودک دو سال تمام تا پنج سال گرفته شد که در سالهای 1394 و 1395 به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند. برای اندازهگیری سواد سلامت از پرسشنامه¬ی سنجش سطح سواد سلامت جمعیت شهری ایران و به روش مصاحبهای ساختاریافته استفاده شد که سواد سلامت را با 33 گویه 5 گزینهای میسنجد. دادهها با مدل رگرسیون دو حالتی بیزی (Bayesian) و با استفاده از نرمافزار OpenBUGS تحلیل شدند.
یافتهها: تغذیۀ انحصاری با شیر مادر 5/50 درصد گزارش شد. متغیرهای سن مادر ( (97/0 ,80/0) :CI ، 87/0=OR) و نمره سواد سلامت ( (01/2 ,16/1) :CI ، 11/1=OR) رابطۀ معنیدار آماری با تغذیۀ انحصاری با شیر مادر داشتند. روش زایمان با تغذیه انحصاری با شیر مادر تأثیر معنیداری نداشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد علاوه بر سن مادر، نمره سواد سلامت نقش مهمی در تغذیۀ انحصاری با شیر مادر دارد. بنابراین با توجه به اهمیت تأثیر سواد سلامت مادران در تغذیۀ انحصاری با شیر مادر پیشنهاد میشود که مادران قبل از بارداری توانایی کسب سطح بالای سواد سلامت مناسب را داشته باشند.
|
|
واژههای کلیدی: تحلیل بیزی، تحلیل رگرسیونی، سواد سلامت، شیردهی انحصاری، نخست زایی |
|
متن کامل [PDF 934 kb]
(1867 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی-کمی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/11/7 | انتشار: 1398/4/24
|
|
|
|
|
ارسال پیام به نویسنده مسئول |
|