[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 ) ::
جلد 11 شماره 5 صفحات 45-32 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی تاثیر آموزش چهره به چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز: کارآزمایی بالینی
طاهره بلوچی بیدختی ، رسول سلیمانی مقدم ، ابوالفضل قدیمی فر
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، rasool.solaimani@yahoo.com
چکیده:   (182 مشاهده)
مقدمه: تبعیت از رژیم غذایی در بیماران دیالیزی از چالش­های مهم مراقبتی است که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می­دهد. آموزش با تغییر سطح آگاهی، نگرش و عملکرد می­تواند موجب تغییر در رفتار گردد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش چهره­به­چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی دو سوکور است که سال 1396-1395 در شهر مشهد بر روی 180 بیمار همودیالیزی که بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آموزش چهره­به­چهره، ویدئویی وکنترل قرار گرفتند، انجام گردید. مداخله شامل: آموزش رژیم­غذایی 45-30 دقیقه 2 مرتبه به فاصله یک هفته بود. داده­ها به وسیله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی SF-36 قبل از مداخله و به فاصله یک و نیم ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و تحلیلی با آزمون­های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کای دو، کروسکال والیس انجام و سطح معنی داری کم­تر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته­ها: آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که قبل از مداخله سه گروه در ابعاد وضعیت جسمانی، محدودیت جسمی، خستگی، محدودیت روانی، عملکرد اجتماعی، درد و سلامت عمومی باهم تفاوت آماری معنی­داری نداشتند و تنها در بعد حس خوب بودن تفاوت آماری معنی­داری داشتند(009/0=p) ، ولی بعد از مداخله در تمام ابعاد به جزء وضعیت جسمانی باهم تفاوت آماری معنی­داری داشتند (05/0>p) و با انجام تست تعقیبی توکی مشخص شد که این تفاوت در گروه ویدئویی با دو گروه چهره­به­چهره و کنترل معنی­دار بود ولی بین دو گروه  چهره­به­چهره و کنترل تفاوت آماری معنی­داری مشاهده نشد.
نتیجه­گیری:نتایج به دست آمده نشان داد که نمره کل کیفیت زندگی بعد از مداخله در گروه آموزش ویدئویی بیشتر از گروه چهره­به­چهره   می­باشد، لذا به کارگیری روش آموزشی ویدئویی توسط مراقبین بهداشتی جهت ارتقاء کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی توصیه می­شود.
 
واژه‌های کلیدی: نارسایی کلیوی، کیفیت زندگی، آموزش، رژیم غذایی
متن کامل [PDF 337 kb]   (62 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی-کمی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/9/15 | پذیرش: 1401/5/13 | انتشار: 1401/9/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baloochi Beydokhti T, solaimanimoghaddam R, Ghadimifar A. Comparison of the effect of face-to-face and video diet training on the quality of life of hemodialysis patients: A clinical trial. 3 JNE 2022; 11 (5) :32-45
URL: http://jne.ir/article-1-1362-fa.html

بلوچی بیدختی طاهره، سلیمانی مقدم رسول، قدیمی فر ابوالفضل. مقایسه‌ی تاثیر آموزش چهره به چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز: کارآزمایی بالینی. آموزش پرستاری 1401; 11 (5) :45-32

URL: http://jne.ir/article-1-1362-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه آموزش پرستاری Journal of Nursing Education
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4538