[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
تست::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نمایه پرستاری
AWT IMAGE 
..
روان پرستاری
AWT IMAGE
..
مدیریت ارتقای سلامت
AWT IMAGE
..
پژوهش پرستاری
AWT IMAGE
..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: دوره 11، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 ) ::
جلد 11 شماره 5 صفحات 45-32 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی تاثیر آموزش چهره به چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز: کارآزمایی بالینی
طاهره بلوچی بیدختی ، رسول سلیمانی مقدم ، ابوالفضل قدیمی فر
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، rasool.solaimani@yahoo.com
چکیده:   (1534 مشاهده)
مقدمه: تبعیت از رژیم غذایی در بیماران دیالیزی از چالش­های مهم مراقبتی است که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می­دهد. آموزش با تغییر سطح آگاهی، نگرش و عملکرد می­تواند موجب تغییر در رفتار گردد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش چهره­به­چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی دو سوکور است که سال 1396-1395 در شهر مشهد بر روی 180 بیمار همودیالیزی که بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آموزش چهره­به­چهره، ویدئویی وکنترل قرار گرفتند، انجام گردید. مداخله شامل: آموزش رژیم­غذایی 45-30 دقیقه 2 مرتبه به فاصله یک هفته بود. داده­ها به وسیله پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی SF-36 قبل از مداخله و به فاصله یک و نیم ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده­ ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و تحلیلی با آزمون­های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کای دو، کروسکال والیس انجام و سطح معنی داری کم­تر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته­ها: آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که قبل از مداخله سه گروه در ابعاد وضعیت جسمانی، محدودیت جسمی، خستگی، محدودیت روانی، عملکرد اجتماعی، درد و سلامت عمومی باهم تفاوت آماری معنی­داری نداشتند و تنها در بعد حس خوب بودن تفاوت آماری معنی­داری داشتند(009/0=p) ، ولی بعد از مداخله در تمام ابعاد به جزء وضعیت جسمانی باهم تفاوت آماری معنی­داری داشتند (05/0>p) و با انجام تست تعقیبی توکی مشخص شد که این تفاوت در گروه ویدئویی با دو گروه چهره­به­چهره و کنترل معنی­دار بود ولی بین دو گروه  چهره­به­چهره و کنترل تفاوت آماری معنی­داری مشاهده نشد.
نتیجه­گیری:نتایج به دست آمده نشان داد که نمره کل کیفیت زندگی بعد از مداخله در گروه آموزش ویدئویی بیشتر از گروه چهره­به­چهره   می­باشد، لذا به کارگیری روش آموزشی ویدئویی توسط مراقبین بهداشتی جهت ارتقاء کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی توصیه می­شود.
 
واژه‌های کلیدی: نارسایی کلیوی، کیفیت زندگی، آموزش، رژیم غذایی
متن کامل [PDF 337 kb]   (632 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی-کمی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/9/15 | پذیرش: 1401/5/13 | انتشار: 1401/9/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baloochi Beydokhti T, solaimanimoghaddam R, Ghadimifar A. Comparison of the effect of face-to-face and video diet training on the quality of life of hemodialysis patients: A clinical trial. 3 JNE 2022; 11 (5) :32-45
URL: http://jne.ir/article-1-1362-fa.html

بلوچی بیدختی طاهره، سلیمانی مقدم رسول، قدیمی فر ابوالفضل. مقایسه‌ی تاثیر آموزش چهره به چهره و ویدئویی رژیم غذایی برکیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز: کارآزمایی بالینی. آموزش پرستاری. 1401; 11 (5) :32-45

URL: http://jne.ir/article-1-1362-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 5 - ( آذر و دی 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه آموزش پرستاری Journal of Nursing Education
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4710